sobota, 29 sierpnia 2015

Pierogi pieczone aromatyczną dynią wypełnione

Świetna przekąska na co dzień lub od święta :) Kruche ciasto kryje w sobie smakowite, kremowe nadzienie dyniowe, które zniewalająco pachnie. Nie można poprzestać na jednym pierożku ;) 


Pierogi pieczone aromatyczną dynią wypełnione 


200 g masła
300 g mąki pszennej (500)
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1850)
100 g śmietany 18%
2 jajka
sól
pieprz

500 g dyni hakkaido
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
kawałek imbiru
oliwa
masło
sól
pieprz

jajko do posmarowania pierogów

1. Mąkę i przyprawy połącz z zimnym masłem, aż konsystencją będzie przypominać kaszkę.
2. Dodaj jajka roztrzepane ze śmietaną. Wymieszaj. Odłóż do lodówki na 30-40 minut.
3. Dynię zetrzyj na drobnych oczkach. Odłóż na 15 minut, następnie odciśnij sok.
4. Na oliwie i maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę, aż zmięknie (dodaj odrobinę soli). Dodaj zmiażdżony czosnek, starty imbir oraz posiekaną papryczkę chilli. Podsmaż przez kilka chwil.
5. Dodaj na patelnię dynię, przesmaż z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku. Lekko przestudź.
6. Ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką. Wytnij kółka. Nałóż farsz. Zlep pierożki.
7. Gotowe pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
8. Piecz 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz