Świetna przekąska na co dzień lub od święta :) Kruche ciasto
kryje w sobie smakowite, kremowe nadzienie dyniowe, które zniewalająco pachnie.
Nie można poprzestać na jednym pierożku ;)
Pierogi pieczone aromatyczną dynią wypełnione
200 g masła
300 g mąki pszennej (500)
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1850)
100 g śmietany 18%
2 jajka
sól
pieprz
500 g dyni hakkaido
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
kawałek imbiru
oliwa
masło
sól
pieprz
jajko do posmarowania pierogów
1. Mąkę i przyprawy połącz z zimnym masłem, aż konsystencją
będzie przypominać kaszkę.
2. Dodaj jajka roztrzepane ze śmietaną. Wymieszaj. Odłóż do
lodówki na 30-40 minut.
3. Dynię zetrzyj na drobnych oczkach. Odłóż na 15 minut,
następnie odciśnij sok.
4. Na oliwie i maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę, aż
zmięknie (dodaj odrobinę soli). Dodaj zmiażdżony czosnek, starty imbir oraz
posiekaną papryczkę chilli. Podsmaż przez kilka chwil.
5. Dodaj na patelnię dynię, przesmaż z pozostałymi
składnikami. Dopraw do smaku. Lekko przestudź.
6. Ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką. Wytnij kółka.
Nałóż farsz. Zlep pierożki.
7. Gotowe pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
8. Piecz 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz