Kremowe nadzienie o smaku suszonych pomidorów otulone
kruchym, chrupkim ciastem. Kawałek ciasta w towarzystwie lekkiej sałatki z
pomidorów skropionych balsamicznym winegretem to świetny posiłek – zarówno na
ciepło, jak i na zimno.
Ciasto filo z
ricottą, fetą i suszonymi pomidorami
4 jajka
500 g serka ricotta
400 g fety
1 słoiczek pomidorów suszonych
sól
pieprz
300 g ciasta filo
200 g roztopionego miasta do smarowania
1. Jajka roztrzep w dużej misce. Dodaj ricottę oraz
pokruszoną fetę. Wymieszaj.
2. Dodaj pokrojone suszone pomidory. Dopraw solą i pieprzem.
3. Okrągłą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia – tak, aby
brzegi papieru wystawały ponad blaszkę.
4. Płat ciasta filo posmaruj masłem, połóż na dół blaszki. Na
wierzch nałóż kolejne 4 posmarowane płaty. Pamiętaj, aby brzegi ciasta
wychodziły poza blaszkę.
5. Na ciasto wyłóż farsz.
6. Farsz przykryj kolejnym posmarowanym płatem ciasta.
7. Następnie zwiń wystające końce do środka i lekko je
pofaluj.
8. Na wierzch połóż pognieciony płat ciasta – lekko skrop
wszystko masłem.
9. Piecz przez 30-40 minut w 180 stopniach, aż ciasto się
zrumieni i będzie chrupkie.
10. Podawaj lekko przestudzone z pomidorową sałatką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz