piątek, 7 sierpnia 2015

Ciasto filo z ricottą, fetą i suszonymi pomidorami

Kremowe nadzienie o smaku suszonych pomidorów otulone kruchym, chrupkim ciastem. Kawałek ciasta w towarzystwie lekkiej sałatki z pomidorów skropionych balsamicznym winegretem to świetny posiłek – zarówno na ciepło, jak i na zimno. 


Ciasto filo z ricottą, fetą i suszonymi pomidorami 


4 jajka
500 g serka ricotta
400 g fety
1 słoiczek pomidorów suszonych
sól
pieprz
300 g ciasta filo
200 g roztopionego miasta do smarowania

1. Jajka roztrzep w dużej misce. Dodaj ricottę oraz pokruszoną fetę. Wymieszaj.
2. Dodaj pokrojone suszone pomidory. Dopraw solą i pieprzem.
3. Okrągłą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia – tak, aby brzegi papieru wystawały ponad blaszkę.
4. Płat ciasta filo posmaruj masłem, połóż na dół blaszki. Na wierzch nałóż kolejne 4 posmarowane płaty. Pamiętaj, aby brzegi ciasta wychodziły poza blaszkę.
5. Na ciasto wyłóż farsz.
6. Farsz przykryj kolejnym posmarowanym płatem ciasta.
7. Następnie zwiń wystające końce do środka i lekko je pofaluj.
8. Na wierzch połóż pognieciony płat ciasta – lekko skrop wszystko masłem.
9. Piecz przez 30-40 minut w 180 stopniach, aż ciasto się zrumieni i będzie chrupkie.
10. Podawaj lekko przestudzone z pomidorową sałatką.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz