czwartek, 6 sierpnia 2015

Tort porzeczkowo-lawendowy

Czy może być coś lepszego od urodzinowego tortu pachnącego latem, owocami i słońcem? Oczywiście, że nic! Spróbujcie pachnącego lawendą tortu porzeczkowego :) 




Tort porzeczkowo-lawendowy 


Biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki wody
1 łyżeczka oleju
1/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki zmielonego cukru lawendowego (domowego)

Dodatkowo:
poncz do nasączenia biszkoptu
100 g białej czekolady (schłodzonej kilka godzin w zamrażarce)
gałązki lawendy

1. Ubij białka na sztywno, wsyp cukier, polej wodą, dalej ubijaj, aż cukier się rozpuści.
2. Dodaj żółtka i dalej ubijaj.
3. Wlej olej, wymieszaj.
4. Przesiej mąki i proszek do pieczenia, delikatnie połącz z masą jajeczną.
5. Masę przelej do okrągłej blaszki (spód posmaruj i wysyp mąką).
6. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
7. Wystudzone ciasto przekrój na 3 placki. Każdy nasącz ponczem.
8. Krem z czarnej porzeczki wymieszaj dokładnie z serkiem mascarpone. *Odłóż kilka łyżek kremu bez serka.
9. Dodaj ubitą z cukrem śmietankę kremówkę. Wymieszaj.
10. Białą czekoladę zetrzyj na tarce lub zmiksuj w rozdrabniaczu do żywności. * Odłóż kilka łyżek.
11. Przełóż tort kremem: ciasto, masa porzeczkowa, biała czekolada, ciasto, masa porzeczkowa, odłożony krem porzeczkowy, ciasto, masa porzeczkowa (na wierzch i boki).
12. Ciasto udekoruj pozostałą białą czekoladą i gałązkami lawendy.

Smacznego! 

2 komentarze: