środa, 12 sierpnia 2015

Kwiaty cukinii faszerowane serkiem porowo-pieprzowym w sosie śmietankowo-pieprzowym

Genialne w smaku, delikatne i niepowtarzalne – kwiaty cukinii wypełnione aromatycznym serkiem zanurzone w śmietanowym sosie. Pyszna przystawka, która na długo pozostanie w pamięci gości. 


Kwiaty cukinii faszerowane serkiem porowo-pieprzowym w sosie śmietankowo-pieprzowym


12-15 kwiatów cukinii (z małymi cukiniami)
150 g serka śmietankowego
2 pory (białe części)
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu zielonego
1 łyżeczka pieprzu różowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
300 ml śmietanki kremówki 30%

1. Na oleju i maśle podsmaż drobno pokrojony por. Posól.
2. W moździerzu zmiażdż kolorowe ziarenka pieprzu. (Część możesz zostawić w całości.)
3. W miseczce połącz serek śmietankowy z 1/3 zmiażdżonego pieprzu i połową pora z patelni (bez tłuszczu).
4. Powstałym farszem nadziej kwiatki cukinii (pamiętaj o usunięciu pręcików kwiatowych).
5. Na patelnię z pozostałym porem dodaj pozostały pieprz i wylej śmietankę. Gotuj, aż zacznie gęstnieć.
6. Na patelnię z gotującym się na małym ogniu sosem włóż delikatnie kwiatki cukinii. Gotuj, aż cukinie będą miękkie, zaś kwiatki staną się lekko przejrzyste.
7. Kwiatki cukinii skropione sosem pieprzowym podawaj jako lekką przekąskę lub przystawkę na przyjęciu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz