Genialne w smaku, delikatne i niepowtarzalne – kwiaty
cukinii wypełnione aromatycznym serkiem zanurzone w śmietanowym sosie. Pyszna
przystawka, która na długo pozostanie w pamięci gości.
Kwiaty cukinii faszerowane serkiem porowo-pieprzowym w sosie
śmietankowo-pieprzowym
12-15 kwiatów cukinii (z małymi cukiniami)
150 g serka śmietankowego
2 pory (białe części)
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu zielonego
1 łyżeczka pieprzu różowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
300 ml śmietanki kremówki 30%
1. Na oleju i maśle podsmaż drobno pokrojony por. Posól.
2. W moździerzu zmiażdż kolorowe ziarenka pieprzu. (Część
możesz zostawić w całości.)
3. W miseczce połącz serek śmietankowy z 1/3 zmiażdżonego
pieprzu i połową pora z patelni (bez tłuszczu).
4. Powstałym farszem nadziej kwiatki cukinii (pamiętaj o
usunięciu pręcików kwiatowych).
5. Na patelnię z pozostałym porem dodaj pozostały pieprz i
wylej śmietankę. Gotuj, aż zacznie gęstnieć.
6. Na patelnię z gotującym się na małym ogniu sosem włóż
delikatnie kwiatki cukinii. Gotuj, aż cukinie będą miękkie, zaś kwiatki staną
się lekko przejrzyste.
7. Kwiatki cukinii skropione sosem pieprzowym podawaj jako
lekką przekąskę lub przystawkę na przyjęciu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz