poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Granola porzeczkowo-czekoladowa

Idealny początek każdego dnia! Własnoręcznie zrobiona granola, garść świeżych owoców i kapka jogurtu. Po takim posiłku nic nie jest nam straszne! 

Granola porzeczkowo-czekoladowa


3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka płatków żytnich pełnoziarnistych
1 szklanka otrębów pszennych
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki otrębów żytnich
1/2 szklanki zarodków pszennych
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki dyni
1/4 szklanki sezamu
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
1 szklanka posiekanych migdałów

1 1/2 szklanki soku z przetartych białych porzeczek (podgotowanych)
3 łyżki miodu
4 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki syropu klonowego

1 szklanka amarantusa (preparowanego)
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki wiśni kandyzowanych
1/2 szklanki żurawiny
1/2 szklanki posiekanych moreli
1/2 szklanki posiekanych daktyli
1/2 szklanki imbiru kandyzowanego
1/2 szklanki posiekanych suszonych fig

1. W dużej misce wymieszaj płatki, otręby, orzechy, pestki.
2. W garnuszku podgrzej sok, miód, kakao, olej kokosowy i syrop klonowy.
3. Płatki zalej sokiem, wymieszaj dokładnie.
4. Granolę wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia.
5. Piecz 30-40 minut w 150 stopniach – mieszaj co 10 minut.
6. Wystudź, dodaj pozostałe składniki. *Bakalie otocz w amatantusie - nie będą się kleiły do siebie.
7. Granolę przechowuj w szczelnym pojemniku.

Smacznego! 

1 komentarz: