niedziela, 9 sierpnia 2015

Ciasteczka serowo-orzechowo-lawendowe

Lawendowe ciasteczka pachną cudownie, są lekkie i smakowite. Doskonale nadają się na szybką przekąskę. Od razu szepczą: "Zjedz mnie!".


Ciasteczka serowo-orzechowo-lawendowe                         


1 szklanka orzechów laskowych
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
170 g masła
110 g ricotty
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki cukru lawendowego (domowego)

1. Podpraż orzechy laskowe w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez około 10 minut.
2. Lekko przestudzone orzechy zmiksuj w blenderze kielichowym (nie za mocno).
3. Orzechy połącz z mąką i solą.
4. Ubij mikserem masło, serek ricotta, cukier trzcinowy oraz lawendowy, aż masa będzie jasna i puszysta.
5. Dodaj mąkę i orzechy, wymieszaj.
6. Nabieraj małe porcje ciasta (1 łyżka), formuj z nich kulki. Układaj je na blaszce, zostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Spłaszcz lekko ciasteczka.
7. Piecz 15-20 minut w 170 stopniach, aż brzegi lekko się zezłocą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz