niedziela, 23 sierpnia 2015

Tarta porowa

Ostry por podduszony na maśle uzyskuje nowy, słodki smak, który po dodaniu musztardy i ostrej papryczki idealnie współgra z kruchym lekkim ciastem. Smaczna na zimno i na gorąco!


Tarta porowa

Ciasto:
100 g masła
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ostrej papryczki
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
białko

1. Do mąki i przypraw dodaj pokrojone w kostkę masło. Połącz dobrze, aż konsystencja będzie przypominać kaszkę.
2. Dodaj żółtko rozmieszane z wodą. Zagnieć.
3. Zawinięte w folię ciasto, schłódź w lodówce przez minimum 30 minut.  
4. Ciastem wyłóż foremki (kilka małych lub jedną dużą). Piecz z obciążeniem (na ciasto połóż papier do pieczenia, a następnie wysyp fasolę) 10 minut w 180 stopniach. Usuń obciążenie, posmaruj ciasto białkiem i włóż do piekarnika jeszcze na 10 minut.

Farsz:
1 duży por
2 łyżki masła
2 jajka
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka musztardy Dijon
100 g cheddara
sól
pieprz
ostra papryczka

1. Pokrój por w cienkie krążki, podduś na maśle, dopraw solą, pieprzem i ostra papryczką. Przestudź lekko.
2. W dużej misce wymieszaj jajka (dodaj tez białko pozostałe po posmarowaniu ciasta kruchego), śmietankę, musztardę oraz starty na małych oczkach ser.
3. Dodaj przestudzony por. wymieszaj.
4. Masę przełóż do tartaletek (użyłam 4 małych foremek). Wyrównaj.
5. Piecz 40 minut w 180 stopniach, aż ładnie urosną i staną się złociste.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz