Ostry por podduszony na maśle uzyskuje nowy, słodki smak,
który po dodaniu musztardy i ostrej papryczki idealnie współgra z kruchym
lekkim ciastem. Smaczna na zimno i na gorąco!
Tarta porowa
Ciasto:
100 g masła
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ostrej papryczki
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
białko
1. Do mąki i przypraw dodaj pokrojone w kostkę masło. Połącz
dobrze, aż konsystencja będzie przypominać kaszkę.
2. Dodaj żółtko rozmieszane z wodą. Zagnieć.
3. Zawinięte w folię ciasto, schłódź w lodówce przez minimum
30 minut.
4. Ciastem wyłóż foremki (kilka małych lub jedną dużą).
Piecz z obciążeniem (na ciasto połóż papier do pieczenia, a następnie wysyp
fasolę) 10 minut w 180 stopniach. Usuń obciążenie, posmaruj ciasto białkiem i
włóż do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Farsz:
1 duży por
2 łyżki masła
2 jajka
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka musztardy Dijon
100 g cheddara
sól
pieprz
ostra papryczka
1. Pokrój por w cienkie krążki, podduś na maśle, dopraw
solą, pieprzem i ostra papryczką. Przestudź lekko.
2. W dużej misce wymieszaj jajka (dodaj tez białko pozostałe
po posmarowaniu ciasta kruchego), śmietankę, musztardę oraz starty na małych
oczkach ser.
3. Dodaj przestudzony por. wymieszaj.
4. Masę przełóż do tartaletek (użyłam 4 małych foremek).
Wyrównaj.
5. Piecz 40 minut w 180 stopniach, aż ładnie urosną i staną
się złociste.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz