wtorek, 18 sierpnia 2015

Makaron ze szpinakiem i anchois

Przepis dla wielbicieli wyrazistych smaków. Amatorzy anchois będą zadowoleni. Szybki i zdrowy obiad. Trzeba jednak być ostrożnym, bo anchois są bardzo aromatyczne. Czasem wystarczy nawet jeden filet, żeby zadowolić podniebienie. 


Makaron ze szpinakiem i anchois


200 g szpinaku (świeżych lub rozmrożonych liści)
2 ząbki świeżego czosnku
4 ząbki czosnku marynowanego
kilka kaparów z zalewy
2 lub 3 filety anchois
200 g makaronu
kilka pomidorów koktajlowych
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1. Ugotuj makaron.
2. Na patelni rozgrzej podsmaż świeży czosnek, następnie dodaj posiekany czosnek z zalewy i kapary.
3. Po kilku minutach dodaj filety anchois.
4. Kiedy filety się rozpadną, dodaj szpinak i smaż dłuższą chwilę. Pamiętaj o mieszaniu.
5. Połącz makaron ze szpinakiem. Dodaj świeże pomidorki koktajlowe.

Smacznego!

1 komentarz: