Ciasteczka lawendowe w towarzystwie owoców i kremowego serka
– łatwy, szybki deser do wyczarowania w kilka chwil :)
Kruszone ciasteczka lawendowe z serowym kremem i owocami
CIASTECZKA:
3/4 szklanki orzechów laskowych
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
90 g masła
60 g ricotty
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 czubata łyżka cukru lawendowego (domowego)
KREM:
90 g serka śmietankowego
200 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka miodu
maliny
jagody
1. Podpraż orzechy laskowe w piekarniku nagrzanym do 170
stopni.
2. Przestudzone orzechy zmiksuj w blenderze. Połącz je z
mąką i solą.
3. Ubij masło, ricottę, cukier trzcinowy oraz lawendowy, aż
masa będzie jasna i puszysta.
4. Dodaj mąkę i orzechy, wymieszaj.
5. Nabieraj małe porcje ciasta (1 łyżka), formuj z nich
kulki. Układaj je na blaszce, lekko spłaszcz.
6. Piecz 15-20 minut w 170 stopniach, aż brzegi lekko się
zezłocą. Pokrusz wystudzone ciasteczka.
7. Przygotuj krem. Serek śmietankowy wymieszaj z miodem.
Połącz z ubitą na sztywno śmietanką kremówką.
8. Na dno szklaneczki wsyp warstwę ciasteczek, następnie
nałóż krem malinowo-jagodowy. Deser posyp malinami i jagodami.
Smacznego!
wygląda super :)
OdpowiedzUsuń