Kruche, pachnące, eksplodujące smakiem – grissini to idealna
przekąska lub dodatek do posiłku. Świetnie sprawdzają się też jako lekki
posiłek w podróży :)
Grissini z oliwkami, suszonymi pomidorami i rozmarynem
1,5 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2/3 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
gruboziarnista sól
8 oliwek
5 pomidorów suszonych
1 łyżka posiekanego rozmarynu
+ białko do posmarowania paluszków
1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą, dodaj wodę i
oliwę, zagnieć na gładkie ciasto.
2. Wyrobione ciasto posmaruj lekko oliwą i odłóż do
wyrośnięcia.
3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 3 części.
4. Do każdej części dodaj posiekane drobno dodatki – oliwki,
pomidory suszone oraz rozmaryn.
5. Wyrób każdą z części – jeżeli ciasto się klei, podsyp je
mąką.
6. Wyrobione ciasto cienko rozwałkuj, następnie pokrój w 0,5
cm paski.
7. Każdy pasek zroluj.
8. Następnie połóż je na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp solą.
9. W taki sam sposób postępuj z pozostałymi ciastami z
dodatkami.
10. Grissini piecz 10-12 minut w 180 stopniach, aż się
zrumienią.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz