Puszyste, aromatyczne ciasto z mojego ulubionego letniego
warzywa. Dodatek orzechów i żurawiny wzbogaca smak i urozmaica konsystencję
deseru. Polecam ten przepis wszystkim, którzy szukają nowych, niecodziennych
smaków.
Ciasto cukiniowe z
orzechami i żurawiną
3 szklanki startej cukinii ze skórką (bez pestek)
4 jajka
2 szklanki cukru brązowego
1 szklanka oleju rzepakowego
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
½ szklanki suszonej żurawiny
1. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem na puszystą, jasną masę.
Dodaj olej, dokładnie zamieszaj.
2. Wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamonem i
solą. Delikatnie wymieszaj.
3. Do masy dodaj cukinię i bakalie – ciasto zrobi się
rzadsze i w łatwością je wymieszasz. Następnie dodaj ubite na sztywno białka i
delikatnie wszystko wymieszaj. Ciasto wlej do foremki wyłożonej papierem do
pieczenia.
4. Ciasto cukiniowe piecz w 180 stopniach (termoobieg) około
60 minut – do suchego patyczka. Długość pieczenia może się wydłużyć – wszystko
zależy od tego, jak dużą foremkę wybierzesz.
Smacznego!
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuń