czwartek, 13 sierpnia 2015

Ciasto cukiniowe z orzechami i żurawiną

Puszyste, aromatyczne ciasto z mojego ulubionego letniego warzywa. Dodatek orzechów i żurawiny wzbogaca smak i urozmaica konsystencję deseru. Polecam ten przepis wszystkim, którzy szukają nowych, niecodziennych smaków. 


Ciasto cukiniowe z orzechami i żurawiną


3 szklanki startej cukinii ze skórką (bez pestek)
4 jajka
2 szklanki cukru brązowego
1 szklanka oleju rzepakowego
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
½ szklanki suszonej żurawiny

1. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj olej, dokładnie zamieszaj.
2. Wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamonem i solą. Delikatnie wymieszaj.
3. Do masy dodaj cukinię i bakalie – ciasto zrobi się rzadsze i w łatwością je wymieszasz. Następnie dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko wymieszaj. Ciasto wlej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ciasto cukiniowe piecz w 180 stopniach (termoobieg) około 60 minut – do suchego patyczka. Długość pieczenia może się wydłużyć – wszystko zależy od tego, jak dużą foremkę wybierzesz.

Smacznego! 

1 komentarz: