poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Krem z czarnej porzeczki z lawendą

Na początek owocowy krem, który można przygotować w kilka chwil. Kwaskowate porzeczki i pachnąca lawenda idealnie ze sobą współgrają. Jeżeli dodasz do kremu serek mascarpone oraz ubitą śmietankę kremówkę, uzyskasz smakowitą masę, którą możesz przełożyć tort lub po prostu zjeść z kruchymi ciasteczkami.


Krem z czarnej porzeczki z lawendą


250 g czarnej porzeczki
1 łyżka kwiatków lawendy
60 g cukru trzcinowego
2 żółtka
2 jajka
80 g masła

1. Czarną porzeczkę oraz kwiatki lawendy podgotuj z cukrem, aż owoce zaczną się rozpadać.
2. Ugotowaną mieszankę zmiksuj blenderem.
3. Dodaj jajka i żółtka, wymieszaj.
4. Mus podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką.
5. Gdy krem zacznie gęstnieć, dodaj masło, wymieszaj.
6. Gotuj krem, aż zgęstnieje i będzie jednolity.
7. Krem przełóż do czystego słoiczka. Przechowuj w lodówce.

Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. bardzo ciekawa propozycja, szkoda, że moja lawenda już przekwitła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Często do przepisów używam przekwitniętej lawendy - np. do cukru lawendowego, który w tym przepisie mógłby zastąpić kwiatki i część cukru trzcinowego.

      Usuń
  2. 36 yrs old Business Systems Development Analyst Mordecai Croote, hailing from Camrose enjoys watching movies like Americano and Skiing. Took a trip to Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves and drives a Mercedes-Benz 540K Special Roadster. oficjalne oswiadczenie

    OdpowiedzUsuń
  3. 40 year old Executive Secretary Annadiane Simnett, hailing from Le Gardeur enjoys watching movies like "Outlaw Josey Wales, The" and Cooking. Took a trip to Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve and drives a Jetta. Ta witryna

    OdpowiedzUsuń