wtorek, 4 sierpnia 2015

Chłodnik z młodych buraczków

Tradycyjny smak, który ochłodzi każdego smakosza w nawet największy upał. Chłodnik buraczkowy z duża ilością ogórków i ziół według przepisu mojej mamy. Idealny na piknik – wystarczy wlać go do słoika :) 


Chłodnik z młodych buraczków 


2 pęczki młodej botwinki z buraczkami
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
2 zielone ogórki
½ pęczka koperku
1 pęczek szczypiorku
3 ząbki czosnku
500 ml kefiru
500 ml jogurtu naturalnego
sól
pieprz
jajka do podania (opcjonalnie)

1. Botwinkę drobno pokrój, zalej ją wodą tak, aby zakryj warzywa. 
2. Dodaj sok z cytryny, cukier oraz sól.
3. Gotuj 15 minut, aż buraczki zmiękną. Odstaw do wystudzenia.
4. Ogórki pokrój w drobną kostkę, posiekaj zioła, czosnek zmiażdż.
5. W dużym garnku zmieszaj jogurt i kefir, dodaj ogórki, zioła i czosnek.
6. Dodaj przestudzoną botwinkę, wymieszaj. Dopraw do smaku.
7. Podawaj mocno schłodzone z ugotowanym jajkiem, posypane szczypiorkiem.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz