Tradycyjny smak, który ochłodzi każdego smakosza w nawet
największy upał. Chłodnik buraczkowy z duża ilością ogórków i ziół według
przepisu mojej mamy. Idealny na piknik – wystarczy wlać go do słoika :)
Chłodnik z młodych buraczków
2 pęczki młodej botwinki z buraczkami
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
2 zielone ogórki
½ pęczka koperku
1 pęczek szczypiorku
3 ząbki czosnku
500 ml kefiru
500 ml jogurtu naturalnego
sól
pieprz
jajka do podania (opcjonalnie)
1. Botwinkę drobno pokrój, zalej ją wodą tak, aby zakryj
warzywa.
2. Dodaj sok z cytryny, cukier oraz sól.
3. Gotuj 15 minut, aż buraczki zmiękną. Odstaw do
wystudzenia.
4. Ogórki pokrój w drobną kostkę, posiekaj zioła, czosnek
zmiażdż.
5. W dużym garnku zmieszaj jogurt i kefir, dodaj ogórki,
zioła i czosnek.
6. Dodaj przestudzoną botwinkę, wymieszaj. Dopraw do smaku.
7. Podawaj mocno schłodzone z ugotowanym jajkiem, posypane
szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz