środa, 19 sierpnia 2015

Sernik mojej mamy

Nie ma nic lepszego niż sernik zrobiony przez mamę, według przepisu wypróbowywanego wiele razy. Dziś dzielę się nim z Wami – mam nadzieję, że Wam zasmakuje :) 


Sernik mojej mamy


Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
250 g masła
5 żółtek

Masa serowa:
1/2 szklanki cukru pudru
100 g masła
1 jajko
500 g sera (twarogu trzykrotnie zmielonego)
1 budyń śmietankowy (w proszku)

Wierzch:
1 puszka brzoskwiń
5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru

1. Połącz mąkę, proszek, cukier i masło, aż konsystencją będzie przypominać kaszkę.
2. Dodaj żółtka, dokładnie wymieszaj.
3. Rozwałkuj 3/4 ciasta i wyłóż nim blaszkę wyłożoną papierem. Resztę ciasta owiń folią i schowaj do lodówki.
4. Masło i cukier puder utrzyj mikserem na puszystą masę.
5. Dodaj jajko, zmiksuj.
6. Powoli dodawaj ser (po łyżce), cały czas mieszając.
7. Wsyp budyń, wymieszaj.
8. Masę serową wyłóż na ciasto. Wyrównaj.
9. Brzoskwinie pokrój w małe cząstki. Wyłóż je na masę serową.
10. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj po łyżce cukru, ubijaj, aż masa będzie błyszcząca i sztywna.
11. Białka wyłóż na brzoskwinie. Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałą, schłodzoną część ciasta.
12. Ciasto piecz 30-40 minut w 180 stopniach.

Wystudź, zanim pokroisz.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz