sobota, 15 sierpnia 2015

Łosoś w stylu śródziemnomorskim

Aromatyczny łosoś w towarzystwie śródziemnomorskich dodatków. Robi się sam – wystarczy wrzucić wszystkie składniki do żaroodpornego naczynia, doprawić i włożyć do pieca. Szybki, smakowity obiad.

Łosoś w stylu śródziemnomorskim


400 g łososia
pomidory suszone
oliwki
kapary (duże)
pomidorki koktajlowe
sok i skórka z cytryny
oliwa z oliwek
sól
pieprz

1. Łososia umyj, wysusz, pokrój w porcje.
2. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj oliwę, sok i skórkę z cytryny oraz sól i pieprz.
3. Zanurz łososia w mieszance i obtocz go (lub polej). *mieszanka powinna tylko zakrywać spód naczynia – łosoś nie może w niej pływać.
4. Do naczynia dodaj oliwki, kapary, pomidory koktajlowe oraz suszone pomidory (połóż kilka na łososiu).
5. Rybę piecz 15-20 minut w 180 stopniach.
6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz