Szybka potrawa na bazie tofu i pomidorów. Dodatek octu
balsamicznego i chilli zaostrza smak dania, dzięki czemu tofu smakuje inaczej
niż zwykle.
Tofucznica z pomidorami
1 opakowanie tofu naturalnego
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 czerwona cebulka
2 garści pomidorków koktajlowych
szczypta chilli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól
pieprz
bazylia
kilka łyżek wody
1. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojona w piórka
cebulę.
2. Dodaj pokruszone tofu, chilli, sól i pieprz.
3. Gdy tofu się przesmaży dodaj kurkumę oraz pokrojone lekko
pomidorki koktajlowe. *Odłóż kilka do posypania potrawy.
4. Jeżeli pomidorki puściły mało płynu – dolej kilka łyżek
wody, aby tofu mogło wchłonąć wszystkie smaki.
5. Gdy tofu zmięknie, a woda odparuje, dopraw potrawę do
smaku octem balsamicznym, solą i pieprzem.
6. Przed podaniem posyp odłożonymi pomidorkami i bazylią.
Smacznego!
Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.
OdpowiedzUsuńKilka razy próbowałam tofu, ale jakoś mi nie zasmakowało. Może po takiej tofucznicy zmieniłabym zdanie, bo wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)