wtorek, 8 września 2015

Tofucznica z pomidorami

Szybka potrawa na bazie tofu i pomidorów. Dodatek octu balsamicznego i chilli zaostrza smak dania, dzięki czemu tofu smakuje inaczej niż zwykle.


Tofucznica z pomidorami 

1 opakowanie tofu naturalnego
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 czerwona cebulka
2 garści pomidorków koktajlowych
szczypta chilli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól
pieprz
bazylia
kilka łyżek wody

1. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojona w piórka cebulę.
2. Dodaj pokruszone tofu, chilli, sól i pieprz.
3. Gdy tofu się przesmaży dodaj kurkumę oraz pokrojone lekko pomidorki koktajlowe. *Odłóż kilka do posypania potrawy.
4. Jeżeli pomidorki puściły mało płynu – dolej kilka łyżek wody, aby tofu mogło wchłonąć wszystkie smaki.
5. Gdy tofu zmięknie, a woda odparuje, dopraw potrawę do smaku octem balsamicznym, solą i pieprzem.
6. Przed podaniem posyp odłożonymi pomidorkami i bazylią.

Smacznego!


Warzywa psiankowate 2015Pora na pomidora!

2 komentarze:

  1. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kilka razy próbowałam tofu, ale jakoś mi nie zasmakowało. Może po takiej tofucznicy zmieniłabym zdanie, bo wygląda świetnie :)
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń