Przepyszne danie obiadowe, które można także zabrać do pracy
i spałaszować w czasie przerwy obiadowej. Słodka pieczona papryka zanurzona w
kremowym nadzieniu idealnie komponuje się z lekką sałatką pomidorową.
Smacznego!
Tarta z pieczoną papryką
Ciasto:
1 szklanka mąki (pół na pół pszenna zwykła i pełnoziarnista
– można też użyć razowej żytniej)
6 łyżek masła
3 łyżki wody
2 łyżki oliwek – drobno pokrojonych
1 płaska łyżeczka soli
Nadzienie:
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
małe kulki mozarelli
2 jajka
2/3 szklanki mleka
bazylia
oliwa z oliwek
sól
pieprz
1. Mąkę i sól wymieszaj z masłem, aby w konsystencji
przypominały kaszkę. Dodaj wodę i oliwki, zagnieć ciasto.
2. Gotowe ciasto rozwałkuj i wyłóż na blaszkę. Ponakłuwaj
widelcem i odstaw do schłodzenia.
3. Papryki posmaruj oliwą wymieszaną z czosnkiem i włóż do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
4. Gdy skórka zacznie czernieć, wyciągnij papryki i włóż je
do foliowego worka na kilka minut.
5. Następnie zdejmij skórkę z papryk i pokrój je w paseczki.
6. Paprykę i przekrojone na pół kuleczki mozarelli nałóż na
ciasto.
7. Tartę zalej jajkami roztrzepanymi z mlekiem, bazylią i
przyprawami.
8. Tartę piecz 20-25 minut w 200 stopniach, aż jajka się
zetną, a ciasto będzie odstawać od foremki.
Smacznego!
wygląda pysznie :) Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuń