sobota, 3 października 2015

Tarta z pieczoną papryką

Przepyszne danie obiadowe, które można także zabrać do pracy i spałaszować w czasie przerwy obiadowej. Słodka pieczona papryka zanurzona w kremowym nadzieniu idealnie komponuje się z lekką sałatką pomidorową. Smacznego!




Tarta z pieczoną papryką

Ciasto:
1 szklanka mąki (pół na pół pszenna zwykła i pełnoziarnista – można też użyć razowej żytniej)
6 łyżek masła
3 łyżki wody
2 łyżki oliwek – drobno pokrojonych
1 płaska łyżeczka soli

Nadzienie:
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
małe kulki mozarelli
2 jajka
2/3 szklanki mleka
bazylia
oliwa z oliwek
sól
pieprz

1. Mąkę i sól wymieszaj z masłem, aby w konsystencji przypominały kaszkę. Dodaj wodę i oliwki, zagnieć ciasto.
2. Gotowe ciasto rozwałkuj i wyłóż na blaszkę. Ponakłuwaj widelcem i odstaw do schłodzenia.
3. Papryki posmaruj oliwą wymieszaną z czosnkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
4. Gdy skórka zacznie czernieć, wyciągnij papryki i włóż je do foliowego worka na kilka minut.
5. Następnie zdejmij skórkę z papryk i pokrój je w paseczki.
6. Paprykę i przekrojone na pół kuleczki mozarelli nałóż na ciasto.
7. Tartę zalej jajkami roztrzepanymi z mlekiem, bazylią i przyprawami.
8. Tartę piecz 20-25 minut w 200 stopniach, aż jajka się zetną, a ciasto będzie odstawać od foremki.

Smacznego!

Wegetariański obiad V


1 komentarz: