Puszyste muffinki o smaku advocatu udekorowane śmietaną i
pysznym, aksamitnym kremem cytrynowym wyglądają niczym małe jajeczka, dlatego
idealnie będą wyglądały na wielkanocnym stole. Stanowią małą, słodką przekąskę
świetnie komponującą się z mocną kawą lub herbatą.
W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju
rzepakowego, ponieważ jest po prostu zdrowy. Zawiera więcej kwasów Omega-3 niż
inne oleje. Jest też bogaty w witaminę E i K. Świetnie nadaje się do smażenia,
pieczenia oraz przygotowania zimnych przystawek. Idealnie komponuje się z
różnorodnymi składnikami – nie przytłacza swym smakiem, stanowi świetne
wykończenie wszystkich moich ulubionych potraw.
Wielkanocne muffinki z olejem rzepakowym udekorowane
śmietaną i lemon curdem
250 g mąki
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml mleka
100 ml oleju rzepakowego
1 jajko
50 ml advocatu
200 ml śmietanki kremówki 30 %
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
pół szklanki lemon curdu
1. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia
oraz sodą oczyszczoną.
2. W osobnej misce wymieszaj mleko, olej rzepakowy, jajko
oraz advocat.
3. Połącz mokre z suche składniki.
4. Wklej ciasto do foremek silikonowych lub wyłożonych
papilotkami.
5. Piecz 13-15 minut w 170 stopni (do suchego patyczka).
6. Gdy muffinki wystygną, ubij śmietankę na sztywno, połącz
ją z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
7. Na każdą muffinkę nałóż szprycą troszkę lemon curdu.
Smacznego!
Lemon curd, czyli cytrynowy krem
1 jajko
1 żółtko
80 g cukru
40 g masła
skórka i sok z 2 cytryn
1. W garnku wymieszaj jajka i żółtka z cukrem, podgrzej na
małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
2. Dodaj masło i sok oraz skórkę z cytryn.
3. Podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż krem się
zagotuje i będzie jednolity i gładki.
4. Gotowy krem przelej do słoiczka. Przechowuj w lodówce.
4. Gotowy krem przelej do słoiczka. Przechowuj w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz