poniedziałek, 20 marca 2017

Wielkanocne muffinki z olejem rzepakowym udekorowane śmietaną i lemon curdem

Puszyste muffinki o smaku advocatu udekorowane śmietaną i pysznym, aksamitnym kremem cytrynowym wyglądają niczym małe jajeczka, dlatego idealnie będą wyglądały na wielkanocnym stole. Stanowią małą, słodką przekąskę świetnie komponującą się z mocną kawą lub herbatą. 




W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest po prostu zdrowy. Zawiera więcej kwasów Omega-3 niż inne oleje. Jest też bogaty w witaminę E i K. Świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia oraz przygotowania zimnych przystawek. Idealnie komponuje się z różnorodnymi składnikami – nie przytłacza swym smakiem, stanowi świetne wykończenie wszystkich moich ulubionych potraw.

Wielkanocne muffinki z olejem rzepakowym udekorowane śmietaną i lemon curdem

250 g mąki
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml mleka
100 ml oleju rzepakowego
1 jajko
50 ml advocatu

200 ml śmietanki kremówki 30 %
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
pół szklanki lemon curdu

1. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
2. W osobnej misce wymieszaj mleko, olej rzepakowy, jajko oraz advocat.
3. Połącz mokre z suche składniki.
4. Wklej ciasto do foremek silikonowych lub wyłożonych papilotkami.
5. Piecz 13-15 minut w 170 stopni (do suchego patyczka).
6. Gdy muffinki wystygną, ubij śmietankę na sztywno, połącz ją z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
7. Na każdą muffinkę nałóż szprycą troszkę lemon curdu.

Smacznego!

Lemon curd, czyli cytrynowy krem

1 jajko
1 żółtko
80 g cukru
40 g masła
skórka i sok z 2 cytryn

1. W garnku wymieszaj jajka i żółtka z cukrem, podgrzej na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
2. Dodaj masło i sok oraz skórkę z cytryn.
3. Podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż krem się zagotuje i będzie jednolity i gładki. 
4. Gotowy krem przelej do słoiczka. Przechowuj w lodówce. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz