czwartek, 2 lutego 2017

Serowe kuleczki w chrzanowych buraczkach

Rozgrzewające danie, które łączy w sobie zdrowie buraczków oraz zdrowotne właściwości chrzanu. Świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na wystawne spotkanie z przyjaciółmi.




Serowe kuleczki w chrzanowych buraczkach

4 buraki
1 korzeń chrzanu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki wody
2 łyżki oleju kokosowego
200 ml mleka kokosowego
150 g serka śmietankowego
1/3 szklanki mąki
1/2 pęczka natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
skórka z cytryny
sól

1. Umyj, obierz i pokrój na plasterki buraki.
2. Zetrzyj na tarce chrzan. Odłóż połowę do miseczki. Resztę chrzanu zmiksuj z cebulą, czosnkiem, solą i wodą.
3. Mieszankę podsmaż na oleju kokosowym. Dodaj mleko kokosowe. Gdy wszystko się zagotuje, dodaj buraki i sok z cytryny. Duś na małym ogniu przez około 20 minut.
4. Do odłożonego chrzanu dodaj serek śmietankowy, mąkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i skórkę z cytryny. Wymieszaj dokładnie.
5. Z masy uformuj kuleczki. Włóż je do gotujących się w sosie buraków. Gotuj przez 10 minut.
6. Danie posyp natką pietruszki i podawaj.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz