środa, 25 stycznia 2017

Ziemniaki faszerowane pomidorami i szpinakiem

Smaczny, lekki obiad, który możesz przygotować z wyprzedzeniem i jedynie zapiec po przyjściu do domu. Dodatkową porcję możesz też zabrać do pracy na lunch :)



Ziemniaki faszerowane pomidorami i szpinakiem

6 dużych ziemniaków
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
200 g szpinaku
2 duże pomidory
2 łyżki oliwek
50 g sera feta
bazylia
musztarda Dijon
parmezan
oliwa z oliwek
sól
pieprz



1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Po lekkim wystudzeniu obierz je, przekrój na pół i wydrąż.
2. Cebulę i czosnek drobno pokrój, podziel na pół.
3. Na patelni podduś połowę cebuli i czosnku, dodaj szpinak i duś, aż odparuje.
4. Dopraw do smaku musztardą, solą i pieprzem.
5. Do farszu szpinakowego dodaj wydrążone środki ziemniaków. Wymieszaj. 
6. Na drugiej patelni podsmaż pozostałą cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki i duś przez kilka minut.
7. Dodaj fetę i bazylię, przesmaż kilka chwil. Dopraw do smaku.
8. Ziemniaki nadziewaj farszami i układaj je w naczyniu żaroodpornym.
9. Wierzch szpinakowych ziemniaczków posyp startym parmezanem.
10. Ziemniaki zapiekaj kilka-kilkanaście minut w 180 stopniach, aby wierzch się zezłościł a wszystkie składniki podgrzały.

Smacznego!


1 komentarz: