środa, 9 listopada 2016

Rozgrzewające kotlety groszkowe z porem w śmietanie i kaszą jęczmienną

Pyszne, bezmięsne danie idealne na jesienną, burą pogodę. Rozgrzewa, syci i na długo zostaje w pamięci.



Rozgrzewające kotlety groszkowe z porem w śmietanie i kaszą jęczmienną

Kotlety groszkowe
500 g groszku (może być mrożony)
3-4 łyżki śmietany
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
2 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
5-6 łyżek tartej bułki
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
4 łyżki oleju (do smażenia)

Groszek ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedzony groszek zmiksować ze śmietaną. Dodać podsmażoną na oleju cebulę, jajka, natkę i bułkę (tylko tyle, aby połączyć składniki). Wyrobić na zwartą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Uformować 8 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Por w śmietanie
2 pory
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
1 łyżka mąki
300 ml śmietany 12%

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pory pokrojone w plasterki, podduś. Dopraw, wsyp mąkę, zasmaż. Dodaj śmietanę, mieszaj do połączenia.

Podawaj z ulubioną kaszą.

Smacznego!



Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także pomaga mi w utrzymaniu dobrej kondycji ciała i ducha. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz