poniedziałek, 8 lutego 2016

Łosoś i warzywa po azjatycku podane na puszystych gofrach

Gofry kojarzą się wszystkim z pobytem nad polskim morzem. A co by było, gdybyśmy wykorzystali je do dania typowo obiadowego inspirowanego kuchnią azjatycką? Swoją ciekawość możesz zaspokoić, przygotowując to szybkie danie, którym będzie pachniał cały dom. :)




Łosoś i warzywa po azjatycku podane na puszystych gofrach


300 g łososia
1 por
1 papryka czerwona
2 marchewki
2 garści płaskiej fasolki
czarny sezam
olej z prażonych ziaren sezamowych
olej z orzeszków ziemnych
sos sojowy
sos schiracha
sok z cytryny
orzeszki ziemne
sól
pieprz

Gofry
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajko (osobno białko i żółto)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju (dodałam olej z orzeszków ziemnych)


1. Łososia pokrój w mniejsze kawałki. Skrop mieszanką sosu sojowego, oleju sezamowego i sosu schiracha, następnie posyp sezamem.
2. Por, marchewki i paprykę pokrój w paseczki podobnej wielkości.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej z prażonych ziaren sezamowych i olej z orzeszków ziemnych (proporcja 1:1). Podsmaż por, marchewki i paprykę. Dodaj fasolkę (może być mrożona) oraz czarny sezam. Wymieszaj.
4. Warzywa przesuń na jedną stronę patelni. Na wolnej połowie podsmaż łososia.
5. Gdy wszystkie składniki będą już usmażone, dopraw danie do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i sosem schiracha.
6. Gotowy farsz podawaj na ciepłych gofrach. Wszystko skrop sokiem z cytryny i posyp orzeszkami ziemnymi.

Przygotuj gofry. Białko ubij na sztywno i dodaj do pozostałych składników wymieszanych w dużej misce. Upieczone gofry przechowuj w ciepłym miejscu. Możesz też piec je na bieżąco i podawać z gotowym farszem.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz