Gofry kojarzą się wszystkim z pobytem nad polskim morzem. A
co by było, gdybyśmy wykorzystali je do dania typowo obiadowego inspirowanego
kuchnią azjatycką? Swoją ciekawość możesz zaspokoić, przygotowując to szybkie
danie, którym będzie pachniał cały dom. :)
Łosoś i warzywa po azjatycku podane na puszystych gofrach
300 g łososia
1 por
1 papryka czerwona
2 marchewki
2 garści płaskiej fasolki
czarny sezam
olej z prażonych ziaren sezamowych
olej z orzeszków ziemnych
sos sojowy
sos schiracha
sok z cytryny
orzeszki ziemne
sól
pieprz
Gofry
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajko (osobno białko i żółto)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju (dodałam olej z orzeszków ziemnych)
1. Łososia pokrój w mniejsze kawałki. Skrop mieszanką sosu
sojowego, oleju sezamowego i sosu schiracha, następnie posyp sezamem.
2. Por, marchewki i paprykę pokrój w paseczki podobnej
wielkości.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej z prażonych ziaren
sezamowych i olej z orzeszków ziemnych (proporcja 1:1). Podsmaż por, marchewki
i paprykę. Dodaj fasolkę (może być mrożona) oraz czarny sezam. Wymieszaj.
4. Warzywa przesuń na jedną stronę patelni. Na wolnej
połowie podsmaż łososia.
5. Gdy wszystkie składniki będą już usmażone, dopraw danie
do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i sosem schiracha.
6. Gotowy farsz podawaj na ciepłych gofrach. Wszystko skrop
sokiem z cytryny i posyp orzeszkami ziemnymi.
Przygotuj gofry. Białko ubij na sztywno i dodaj do
pozostałych składników wymieszanych w dużej misce. Upieczone gofry przechowuj w
ciepłym miejscu. Możesz też piec je na bieżąco i podawać z gotowym farszem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz